Поетапна терапія: сучасний підхід до лікування акне

Фахівці стверджують: акне - виліковна хвороба, але тільки за умови належної терапії. Неправильний вибів препаратів, короткі курси лікування, а також часта заміна засобів для лікування вугрів перешкоджають досягненню бажаного результату. Тут важливий грамотний поетапний підхід.

Акне (вугри, прищі, вугрової хвороба) - це одне з найпоширеніших захворювань шкіри. Найчастіше вугрова хвороба починається в підлітковому віці, коли організм дитини починають активно вироблятись чоловічі статеві гормони - андрогени. З часом у багатьох підлітків хвороба сходить нанівець, але у значної частини людей (особливо у жінок) вона може тривати і в дорослому віці. Крім того, навіть після повного одужання у багатьох людей залишаються "мітки" хвороби у вигляді шрамів і пігментних плям [1].

Запобігти переходу захворювання в хронічну форму і появі плям і шрамів може тільки грамотна терапія у вигляді тривалих курсів лікування ефективними противугревими препаратами.

Зміни шкіри при акне

Основні зміни, що ведуть до появи вугрів, відбуваються в волосяному фолікулі (його ще називають шкірною порою) і пов'язаної з ним сальної залозі. Відомо, що до розвитку акне призводять чотири основні процеси [1]:

  • Надлишкова продукція шкірного сала сальної залозою
  • Порушення процесу зроговіння клітин шкіри (поява лусочок, лущення)
  • Заселення волосяних фолікулів (шкірних пір) бактеріями Propionibacterium acnes
  • Вивільнення речовин, що стимулюють і підтримують запалення

Правильно підібране лікування вугрів впливає на більшість або всі перераховані процеси. Найкращі результати можуть бути отримані, якщо лікуванням акне займається лікар-дерматолог.

Повноцінна діагностика - запорука ефективного лікування вугрів

Основою діагностики вугрової хвороби є огляд шкіри з визначенням типу (комедони, папули, пустули, вузли, кісти, зливна форма) і тяжкість захворювання. Додаткову інформацію про причини і перебіг акне можуть надати результати загального і біохімічного аналізів крові, а також загального аналізу сечі. Крім того, лікар може взяти у пацієнта зішкріб з шкіри і відправити його в лабораторію для дослідження під мікроскопом. У деяких випадках (наприклад, при наявності супутніх захворювань, здатних викликати появу вугрів) дерматолог рекомендує пройти обстеження у інших спеціалістів - наприклад, у гінеколога, ендокринолога або гастроентеролога [1].

Обстеження та лікування вугрової хвороби зазвичай проводять в поліклініці. Однак при важкому і дуже важкому перебігу акне потрібне постійне спостереження за пацієнтом, тому хворого можуть покласти в стаціонар.

Основні препарати для лікування акне

У більшості пацієнтів лікування вугрів починають із застосування місцевих (топічних) препаратів. Такі препарати мають вигляд гелів, кремів, розчинів, лосьйонів або мазей, які наносять на очищену шкіру обличчя в області акне. Найчастіше для місцевого лікування вугрів використовують засоби на основі бензоїл пероксиду, азелаїнової кислоти, а також місцеві ретиноїди і антибіотики [2, 3].

  1. Бензоїл пероксид - це речовина з сильно вираженим антисептичним і протизапальним ефектом. Препарати бензоїлу пероксиду використовують для лікування різних форм акне, особливо в терапії комедонів - білих і чорних вугрів. Препарати бензоїл пероксиду зазвичай випускають у вигляді кремів або гелів, які потрібно наносити двічі на день після вмивання та очищення шкіри обличчя. Середня тривалість лікування становить 6 тижнів.
  2. Топічні ретиноїди. Ефективність цих препаратів обумовлена їх відлущуючою дією: ретиноїди сприяють очищенню від омертвіліх клітин шкіри та не дають їм накопичуватися всередині шкірних пор. Найчастіше для лікування акне використовуються ретиноїди під назвою третиноїн і адапален, які мають вигляд гелю або крему, який наносять на шкіру обличчя один раз на день, перед сном, після вмивання. У більшості випадків для лікування акне достатньо 6-тижневого курсу лікування ретиноїдами. Іноді після основного курсу лікар рекомендує подальше лікування з періодичним застосуванням препарату для профілактики загострення вугрової хвороби.
  3. Місцеві антибіотики. Для лікування вугрів використовуються препарати антибіотиків, які впливають на бактерії, які інфікують закупорені шкірні пори. Ці препарати зазвичай мають вигляд розчинів, лосьйонів або гелів, які потрібно наносити на шкіру 1 або 2 рази на день. Звичайна тривалість терапії становить 6-8 тижнів, після чого лікування призупиняють або повністю припиняють. Прикладом місцевого антибіотика для лікування вугрового висипу є препарат Зеркалін - розчин для нанесення на шкіру, який містить антибіотик кліндаміцин. Кліндаміцин накопичується в комедонах і прицільно діє на бактерію Propionibacterium acnes, яка бере активну участь в утворенні акне. Зеркалін потрібно наносити на шкіру в області акне двічі на день (вранці і ввечері), тривалість курсу лікування визначається лікарем.
  4. Азелаїновая кислота. Лікувальний ефект азелаїнової кислоти пов'язаний з її здатністю видаляти мертві клітини шкіри і знищувати бактерії, що викликають запалення. Препарати на основі азелаїнової кислоти зазвичай використовуються при непереносимості бензоїл пероксиду і топічних ретиноїдів. Препарати азелаїнової кислоти мають вигляд крему або гелю і, як правило, наносяться на шкіру двічі на день. Зазвичай до поліпшення стану шкіри необхідний як мінімум місячний курс лікування засобом на основі азелаїнової кислоти.

При неефективності місцевого лікування або в разі розвитку важкої форми вугрової хвороби дерматолог може призначити препарати для внутрішнього прийому, що включають антибіотики і ізотретіноїн.

  1. Антибіотики для внутрішнього прийому (або системні антибіотики) використовуються при вираженому запаленні (утворення гнійників - папул і пустул) або при важкому перебігу хвороби (вузлова або зливна форма). У більшості випадків застосовуються препарати з групи тетрацикліну або еритроміцину, оскільки до них чутливі бактерії, що викликають розвиток акне. На відміну від багатьох інших захворювань, які лікують антибіотиками, прийом антибіотиків при акне триває довго - від декількох тижнів до декількох місяців.
  2. Ізотретіноїн - це похідне вітаміну А, що володіє цілим рядом ефектів, корисних при лікуванні акне. Наприклад відомо, що препарати ізотретіноїна нормалізують утворення шкірного сала, захищають шкірні пори від закупорки, зменшують кількість хвороботворних бактерій на поверхні шкіри, а також знижують активність запального процесу. У той же час, у ізотретіноїна багато побічних ефектів, тому його використовують тільки для лікування важких, стійких до інших препаратів видів акне. Препарати ізотретіноїна випускаються у вигляді таблеток. Тривалість курсу лікування визначає дерматолог.

Поетапний підхід до лікування акне

Вибір схеми лікування акне залежить від форми і ступеня тяжкості хвороби. У сучасній класифікації виділяються три форми акне [1]:

  • Незапальна або комедональна - характерна наявність відкритих і закритих комедонів, відомих також як чорні і білі вугри. Комедони це шкірні пори, закупорені пробкою з шкірного сала і клітин шкіри.
  • Запальна або папуло-пустульозна - вугрі мають вигляд дрібних вузликів і гнійників.
  • Вузлова - типово утворення вузлів, кіст; при злитті декількох вузлів формується зливна або конглобатна форма акне.

За ступенем тяжкості вугрової хвороба поділяється на легку, середньотяжку і тяжку.

Для лікування комедональної форми акне використовують:

  • Топічні ретиноїди або
  • Препарати азелаїнової кислоти

Для лікування легкої папуло-пустулезної форми акне застосовують:

  • Комбінацію топічних ретиноїдів і місцевих антибіотиків або
  • Комбінацію препарату азелаїнової кислоти і місцевих антибіотиків

Для лікування среднетяжкої папуло-пустульозної форми акне призначають:

  • Антибіотик для внутрішнього прийому в комбінації з топічними ретіноїдамі і препаратом бензоїлу пероксиду
  • При лікуванні жінок також можуть застосовуватися гормональні препарати (що знижують рівень чоловічих статевих гормонів).
  • У деяких випадках призначаються азелаїнову кислоту та місцеві антибіотики

Для лікування вузлової форми акне можуть призначити:

  • Антибіотик для внутрішнього прийому в комбінації з топічними ретіноїдамі і препаратом бензоїлу пероксиду
  • В якості альтернативи антибіотика для внутрішнього прийому може призначатися препарат ізотретіноїну.
  • Замість бензоїлу пероксиду може використовуватися азелаїнова кислота
  • При лікуванні жінок також можуть застосовуватися гормональні препарати

Для лікування важкої вузлової і зливної (конглобатні) форми акне вибирають:

  • Препарати ізотретіноїна
  • В якості альтернативи ізотретіноїну може використовувати комбінація високих доз системного антибіотика в поєднанні з топічними ретіноїдамі і препаратом бензоїлу пероксиду.

Основні правила догляду за шкірою для захисту від вугрів [1]

  1. Стежте за чистотою шкіри, особливо в зоні утворення акне.
  2. Не використовуйте в області утворення вугрів подразнюючі засоби, відмовтеся від використання скрабів, абразивів, кремів для депіляції.
  3. У звичайних умовах вмивайтеся не частіше двох разів на день. Витирайтеся м'якими одноразовими серветками, а не рушником.
  4. Для догляду за шкірою використовуйте легкі, нежирні і зволожуючі засоби без ароматизаторів, барвників, консервантів і емульгаторів.
  5. Відмовтеся від використання косметичних засобів на основі олії. Для догляду за шкірою при вугровій хворобі можна використовувати тільки ретельно підібрані засоби, які не викликають закупорки, роздратування або сухості.
  6. Для макіяжу використовуйте декоративну косметику на водній основі. Для зняття макіяжу використовуйте чисту воду кімнатної температури і легкі очищаючі засоби, які наносяться на шкіру за допомогою ватних дисків і не вимагають подальшого змивання.
  7. Слідкуйте за тим, щоб шкіра з вуграми не відчувала подразнення і тиску під дією пов'язок, шоломів, навушників або тісного одягу. Ні в якому разі не видавлюйте вугри.
  8. Одяг, що контактує з ділянкою шкіри, на якому є вугрі, повинен бути чистим, сухим, виготовленим з тканини з м'якою структурою.
  9. Захищайте шкіру від впливу прямих сонячних променів і випромінювання від інших джерел ультрафіолету. При необхідності використовуйте сонцезахисні засоби з урахуванням типу вашої шкіри.
  10. Обмежте споживання легкозасвоюваних вуглеводів, цукру, синтетичних харчових добавок, копченостей. Харчування має бути збалансованим і раціональним.

Джерела:

  1. УНІФІКОВАНИЙ КЛІНІЧНИЙ ПРОТОКОЛ ПЕРВИННОЇ, ВТОРИННОЇ (СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ), ТРЕТИННОЇ (ВИСОКОСПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ) МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ. АКНЕ. 2017 mtd.dec.gov.ua/images/obgovor/akne/YKPMD.doc
  2. Acne: treatment. National Health Service (NHS). https://www.nhs.uk/conditions/acne/treatment/
  3. https://www.rlsnet.ru/

Рекомендовано

Лікування вугрів у питаннях і відповідях Лікування вугрів у питаннях і відповідях

У нашій статті ми зібрали основні питання щодо акне і дали на них прості та зрозумілі відповіді. Читати >

Поетапна терапія: сучасний підхід до лікування акне Поетапна терапія: сучасний підхід до лікування акне

Фахівці стверджують: акне - виліковна хвороба, але тільки за умови належної терапії. Читати >

Вугрі на обличчі: як і чим лікувати акне? Вугрі на обличчі: як і чим лікувати акне?

Що робити і як позбутися від акне - давайте розберемося. Читати >

Методи і препарати: як лікувати важку вугрову хворобу Методи і препарати: як лікувати важку вугрову хворобу

Вугрі підлягають ретельному і активному лікуванню, причому з важкою формою хвороби можуть впоратися тільки лікарі. Читати >

Переваги Зеркаліна®

Ефективно пригнічує ріст бактерій, включаючи Р. acnes

Діюча речовина, кліндаміцин, забезпечує високу ефективність лікування вугрового висипу

Глибоке проникнення діючої речовини в шкіру

Можна використовувати влітку - препарат не викликає підвищеної чутливості шкіри

Вбудована крапельниця в кришці флакона допомагає економічно витрачати препарат

Доступна ціна допомагає вчасно почати лікування, не відкладаючи покупку

Останні консультації

Консультує Бронова Ірина Михайлівна
22.01.2018 Запитує Антон:

Для лечения угрей назначен крем с антибиотиком. Врач сказала, что лечение несколько месяцев. Можно ли так долго использовать антибиотики? Не вызовет ли он дисбактериоз?

Здравствуйте! Антибактериальные препараты, используемые для лечения акне (угрей), имеют особый состав, который обеспечивает действие антибиотика только на поверхности кожи и в кожных порах при минимальном уровне всасывания препарата в кровь. В резул >>

22.01.2018 Запитує Петро:

Для лечения угрей врач назначил раствор Зеркалин. Мажусь уже пять дней, а эффекта нет. Может нужно сменить препарат?

Здравствуйте! Одной из неприятных особенностей акне является медленное развитие лечебного эффекта применяемых препаратов. Для появления первых признаков улучшения может пройти от 4 до 6 недель, а весь курс лечения (до полного очищения лица) может занять н >>

12.01.2018 Запитує Сергей:

Помогите вылечить угри. Мне уже 18, половое созревание вроде бы закончилось, а лицо так и не стало чистым. Что делать?

Здравствуйте! К сожалению, завершение периода полового созревания не гарантирует выздоровления от угревой болезни. Угри (акне) бывают не только у подростков, но и у взрослых, поэтому нужно не ждать, когда болезнь пройдет сама собой, а заняться лечением. П >>

Виробник продукції «Зеркалін®» - хорватська компанія «Ядран - Галенська Лабораторiя д.д.»

2024 © All rights reserved